Materiale pentru consolidare-reabilitare
Otopeni adaugat la data de 24-06-2014, Numar anunt: 30893
Materiale pentru consolidare-reabilitare
Materiale pentru consolidare-reabilitarea capacitatii portante a constructiilor din beton armat, constituia pana de Consolidari - reabilitari cu rasini epoxidicecurand o problema majora, necesitand mult timp, spatiu si eforturi pentru solutionare. Principalul dezavantaj al interventiilor de pana in prezent era dificultatea aplicarii acestora. Cercetarea stiintifica in acest domeniu a dus la dezvoltarea unei noi consolidari tehnice, prin utilizarea materialelor compozite polimeri armati cu fibra - Fiber Reinforced Polymers - FRP, care lipsise la exterior, cu ajutorul rasinilor epoxidice, pe elementele de constructie ce urmeaza a fi consolidate.
Prin utilizarea materialelor compozite in constructii este posibila cresterea rezistentei la incovoiere si la forfecare, ca si strangerea elementelor aflate sub compresiune cresterea deformabilitatii si rezistentei betonului. De asemenea se realizeaza cresterea ductibilitatii zonelor de articulatie plastica si satisfacerea cerintelor pentru situatia limita de functionare reducerea sagetilor de incovoiere si a fisurarii.
I. NATURA PROBLEMEI-CERINÅ¢E
Aplicarea acoperirilor epoxidice pe pardoselile din fabrici, din spaţii cu circulaţie intensă, etc, care sunt umede sau proaspete, implică unele probleme în ceea ce priveşte aderenţa sistemului epoxidic la suport, dat fiind faptul că porii acestor pardoseli sunt plini cu apă şi amorsa stratului epoxidic nu poate pătrunde în aceştia pentru realizarea ancorării adecvate.
Aşadar, pentru reuşita aplicării acoperirii epoxidice alese, se va face mai întâi o pregătire adecvată a pardoselii.
II. SOLUÅ¢IA
Pentru reuşita aplicării acoperirilor epoxidice pe pardoseli din beton umede sau proaspete în vârstă de până la 28 de zile, anterior se va face pregătirea adecvată a suportului cu amorsa epoxidică DUROPRIMER-W. Este vorba de o amorsă epoxidică solubilă în apă, tricomponentă, care nu este influenţată de prezenţa apei în porii pardoselii şi care aderă perfect la suport asigurând astfel ancorarea adecvată pentru aplicarea acoperirilor epoxidice.
III. APLICAREA
Pregătirea suportului
Suprafaţa de prelucrat trebuie să fie stabilă şi fără apă băltită.
Acolo unde este necesar, se va face pregătirea adecvată precum frecare, polizare, sablaj cu bile, etc.
În continuare suportul se aspiră cu un aspirator puternic.
Aplicarea DUROPRIMER-W
Componentele A răşină, B întăritor şi C agregate ale DUROPRIMER-W sunt disponibile în ambalaje cu proporţia de amestec prestabilită. Componentul B se toarnă complet în componentul A. Amestecul celor 2 componente se face timp de circa 5 minute cu un malaxor cu turaţie redusă 300 rotaţii/minut. Este important ca amestecul să se facă şi pe pereţii şi fundul vasului, pentru repartizarea uniformă a întăritorului. În continuare amestecul A+B se transferă într-un recipient curat şi peste el se adaugă componentul C amestecând continuu. Amestecul se face cu un malaxor cu turaţie redusă, până la obţinerea unei mase omogene.
Eventualele fisuri şi imperfecţiuni se chituiesc de la început cu DUROPRIMER-W A+B+C.
După ce materialul de chituire a lucrat, se aplică DUROPRIMER-W diluat cu 5-20% apă, în 2 straturi, cu pensula sau trafaletul. Stratul al doilea se aplică după ce primul s-a tras.
Consumul de DUROPRIMER-W: 250-300 g/m.p./strat.
După trecerea a 48 de ore, când umiditatea stratului de DUROPRIMER-W este mai mică de 4%, se aplică oricare dintre sistemele epoxidice DUROFLOOR.
IV. NOTE
Timpul de prelucrare a răşinilor epoxidice se reduce o dată cu creşterea temperaturii mediului.
În cazul în care între 2 aplicări succesive trece mai mult timp decât cel prevăzut sau aplicarea se face pe suprafeţe mai vechi, atunci suprafaţa veche va fi curăţată temeinic şi frecată. După aceea va fi aplicat un strat nou.
Afisari: 885